Kérjetek és adatik nektek

Azt ismered, hogy mi a különbség a patkány és a mókus között?
A mókusnak jobb a PR-ja...
 

Az jutott eszembe, hogy bármennyire utáljuk a patkányokat, azért minimum egy Nobel Békedíjat, vagy valami hasonlót megérdemelnének az emberiségért tett "önkéntes" szolgálatukért, nem?
Lassan nem tudunk úgy kilépni a lakásunkból, hogy előtte nem kísérleteznék ki patkányokon, hogy jó-e az nekünk, egyáltalán merre menjünk? Tudod, mint a bányákban. Ha futnak a patkányok, hát futnak az emberek is...
Most egy békésebb kísérletről olvastam.
 

Egy labirintus kísérlet, aminek a lényege, hogy ha ezer patkány, így vagy úgy átjut egy labirintuson, nemsokára a többi patkány, aki nem vett részt a kisérletben, sokkal hamarabb megtalálja a labirintus végét, mint az az első ezer. Vagyis amilyen információt megtapasztaltak az elsők, az később a többi egyednek is a rendelkezésére áll.
Most értettem meg egy kedves ismerősöm pár évvel ezelőtti mondatát, miszerint az emberi fejlődés egy "történelmi igazságtalanság", hiszen mi felhasználhatjuk az elődeink tapasztalatát anélkül, hogy meg kellene fizetnünk azt a bizonyos árat, amit ők megfizettek a tapasztalatért.


Más kérdés, ha mi mégsem élünk vele, és még egyszer megjárjuk azt az utat, amit fölösleges, mert már tudtuk, hogy mi lesz a vége.
Egy nagyon egyszerű példával írják le, ezért nem próbálok mást kitalálni, ha már egyszer ezt megértettem.
 

Képzeld el, hogy egy idegen városban vagy, és egy ismerősödhöz tartasz, aki a Béke utcában lakik. De te nem tudod hol van. Mit tehetsz?
Beszállsz egy taxiba, és mondod a taxisnak a cimet. Ha tudja, a legrövidebb úton odavisz. Ha nem tudja hol a Béke utca, akkor beszól a díszpécsernek, aki kihangosítja a többi taxisnak a kérdést.

Mivel valószínű, hogy egy vagy több taxis már járt a Béke utcában (az információ ott van valamelyik fejében), ezért valamelyik el fogja tudni mondani, merre kell menni, ezután a te taxisod, oda visz, ahová kérted.
 

Ha rossz a kedved, bizonyára a körülötted lévőkre is " átterjed", ha boldog vagy, ugyanúgy.
Bármit okozol másnak, azt ugyanúgy megérzed, legyen öröm, fájdalom (most per pillanat a hazug embert hamarabb utolérik... jut eszembe).
Akkor miért nem inkább örömet oszasz meg másokkal, ezáltal te is boldogabb leszel.


A tanulság tehát: az információ valahol megvan.

Csak kérned kell, amire szükséged van, szólj a taxisnak, és ó szállítja az információt.
Nekem tetszik.